A legfinomabb gyümölcs kenyér
HOZZÁVALÓK:
1 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 5 dkg margarin,
15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl tejföl, fahéj,
dió, mazsola, mandula, mézeskalács-fűszerkeverék por,
gyümölcsdarabok: málna, eper, ananász, barack… süthető lekvár.
Kell még egy kis margarin és liszt a forma kikenéséhez,
2-3 tábla csokoládé (tortabevonó) és kb. 2 dl olaj.
ELKÉSZÍTÉS
Fogsz egy nagyobb edényt, ebbe beletöröd a tojást,
beleteszed a cukrot, a margarint és a tejfölt meg a fűszereket.
Robotgéppel jó alaposan elkevered.
Úgy, hogy az egész egyállagú és -színű legyen.
Kb. most kell bekapcsolnod a sütőt. Teljes fokozatra.
Ha ez megvan, akkor belekeverheted a lisztet és a sütőport.
Ehhez is használj még robotgépet. Most tedd bele a feldarabolt diót,
mazsolát, csokit, aszalt gyümölcsöt. Majd fogj egy fakanalat,
vagy valamilyen más kanalat, és óvatosan keverd el.
A két formát kend ki jó vastagon és alaposan margarinnal,
majd utána tegyél bele kb. két evőkanál lisztet.
Mozgasd úgy a formát, hogy a liszt rátapadjon a margarinra.
Ügyesen kanalazd bele a formákba a tésztát úgy,
hogy kb. egyenlő adag jusson mindegyikbe.
Remélhetőleg nem lesz túl sok (akkor edd meg nyersen a maradékot, nagyon finom)
Az az ideális, ha kb. kétujjnyi rész marad felül.
Végül a gyümölcsdarabokat (ananász, málna, eper, barack…)
és a süthető levárt nyomkodd a tetejére. Nem kell túl mélyen,
mert úgyis lesüllyed. Ha ezzel megvagy, akkor beteheted a sütőbe.
Elég sok idő kell neki, fogpiszkálóval lehet ellenőrizni,
hogy jó-e már. (amikor beleszúrod és rajtamarad a tészta,
akkor még nem jó, ha nem marad rajta semmilyen ragacs, akkor kész)
Amikor azt látod, hogy kezd megégni a teteje, akkor takard be alufóliával.
Amikor megsült, akkor tedd ki egy nagy tepsibe őket szépen egymás mellé,
hogy hűljön. Mielőtt kiszednénk a formából nem árt körbevágni egy késsel,
hogy könnyebben kijöjjön. Ha langyos, vagy már teljesen hideg,
akkor jöhet a tetejére a csoki. Kell hozzá két edény,
olyan amiket egymásba lehet rakni. Az alsóba tegyél félig vizet,
a tetejében lévőbe pedig törd bele a csokit (lehet többféle is) és tegyél bele olajat.
Mennyit? Hát kb. két táblához fél decit.
Kezd el melegíteni a vizet és a gőztől a csoki is elkezd olvadni.
Amikor már olyan jó olvadt, meg már előtte is, kezdd el keverni,
addig amíg össze nem áll az olaj és a csoki. Ha nagyon sűrű,
akkor tegyél még bele olajat. Amikor ez megvan, akkor hagyjuk hűlni,
addig amíg egy picit nehezebben folyik. Majd egy kanállal,
vagy kenőtollal szépen egyenletesen felvisszük a csokit a sütikre.
Amikor elfogy a csoki, vagy úgy gondoljuk, hogy elég,
akkor már csak az van hátra, hogy megdermedjen a máz.
Ehhez akár hűtőbe is lehet tenni, de megy magától is, csak lassabban.
Teljes dermedés után szeletelhető és remélem, hogy ehető.
A fent felsorolt mennyiség egy őzgerinc formára elég.
Érdemes egyszerre dupla adagot csinálni belőle, mert a sütőben elfér, meg úgyis el fog fogyni. |